Guláš z hlívy ústřičné
Hlíva ústřičná má dvě úžasné vlastnosti. Je zdravá a chutná! Pojďme si z ní dnes něco uvařit, například guláš ;)
4 porce
Doba přípravy: cca 60 minut
Ingredience:
- 5ks cibule (větší)
- 400g hlívy ústřičné
- 5x stroužků česneku
- 1x rajský protlak 160g
- 2-3 lžičky drcené papriky sladké
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky pepře
- 1 pol. lžíce cukru (sráží kyselost protlaku)
- sůl / ume ocet
- olej
Příprava
Hlívu omyjte a nakrájejte na dvoucentimetrové kousky (nebo kdo jak má rád).
Cibuly nakrájejte na drobno a do zlatova opečeme na oleji (řepkový). Zde bych vyzdvihl to důležité - pečte opravdu do zlatova, skoro až lehce hněda (není nic horšího než polosyrová cibule v guláši). Ztlumte teplotu a přidejte červenou papriku a cca po minutě míchání přisypte nakrájenou hlívu. Podlijte vodou - cca 2dl. Přiklopený obsah hrnce nechte asi 15 minut dusit, pouze občas zamíchejte.
Stroužky česneku utřete (nebo prolisujte). Společně s česnekem přidáme zbytek ingrediencí. Používáte-li hustější rajčatové pyré, není na škodu přilít ještě trošku vody. V případě, že je směs naopak moc řídká (nebo máte raději guláš hustý) můžeme provést zahuštění například hraškou (postačí 2-3 lžičky.. dle potřeby).
Výsledné dochucení proveďte přidáním pepře a soli. Přesto, že používám raději ume ocet, v tomto případě není větší množství ideálním řešením, právě díky jeho lehké nakyslosti. Přikláním se spíše k soli.
A příloha? Těstoviny, rýže, knedlík nebo žitný chléb, to je už na Vás ;)
Cibuly nakrájejte na drobno a do zlatova opečeme na oleji (řepkový). Zde bych vyzdvihl to důležité - pečte opravdu do zlatova, skoro až lehce hněda (není nic horšího než polosyrová cibule v guláši). Ztlumte teplotu a přidejte červenou papriku a cca po minutě míchání přisypte nakrájenou hlívu. Podlijte vodou - cca 2dl. Přiklopený obsah hrnce nechte asi 15 minut dusit, pouze občas zamíchejte.
Stroužky česneku utřete (nebo prolisujte). Společně s česnekem přidáme zbytek ingrediencí. Používáte-li hustější rajčatové pyré, není na škodu přilít ještě trošku vody. V případě, že je směs naopak moc řídká (nebo máte raději guláš hustý) můžeme provést zahuštění například hraškou (postačí 2-3 lžičky.. dle potřeby).
Výsledné dochucení proveďte přidáním pepře a soli. Přesto, že používám raději ume ocet, v tomto případě není větší množství ideálním řešením, právě díky jeho lehké nakyslosti. Přikláním se spíše k soli.
A příloha? Těstoviny, rýže, knedlík nebo žitný chléb, to je už na Vás ;)
Žádné komentáře:
Okomentovat