neděle 15. března 2015

Zelenina s uzeným tofu

Zelenina s uzeným tofu

Doba přípravy: cca 30 minut

Ingredience:

  • 2x pol.lžíce olivového oleje
  • 1 balíček uzeného tofu
  • 1 x cibule
  • 3 mrkve
  • 1x zelená paprika
  • 4 cherry rajčátka
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 1/2x lžičky soli
  • 1 lžíce ústřicové omáčky
  • 1 lžíce umeoctu

Příprava

Na cibulkovém základu osmahneme na kostičky nakrájené tofu. Přidáme na kolečka nakrájenou mrkev (já mám takovou úžasnou vychytávku, která vypadá jako vlnitý plech a dělá vlnky:-)), papriku na proužky a cherry rajčátka na půlměsíčky. Zakápneme polévkovou lžící Umeocta a Ústřicové omáčky. Pro zahřátí přidáme  na jemno pokrájený kořen zázvoru. Dochutíme solí a povaříme tak, aby zelenina byla na skus. Jednoduché a rychlé. Lze podávat s rýží, či nechat vychladnout a jíst to jako salát.


Pod lupou Čínské medicíny

Nechci Vás unudit teorií o potravinách, ale zároveň si myslím, že je důležité vědět, co jíme a jaký to má účinek na naše tělo. Vybrala jsem z tohoto jídla tofu, mrkev a cibuli, abych  trošku přiblížila, jak s námi umí pěkně zamávat:-) 

TOFU vstupuje v lidském těle do dráhy žaludku, sleziny a tlustého střeva, takže už sám vstup nám napovídá, že bude prospívat zažívacímu traktu. Všeobecně lze říci, že tofu zvlhčuje suchost, pročišťuje horkost a rozpouští toxiny. Je sladké chuti a termoregulačně je chladné. Tím, že zvlhčuje je vhodné na patologickou žízeň a onemocnění střeva.
Královnou zeleniny je bezesporu CIBULE. Cibule je pálivá a teplá, vstupuje do dráhy plic, sleziny, jater a tlustého střeva, takže celkem velké pokrytí:-) Tím, že zahřívá vnitřek a rozptyluje svou pálivou povahou chlad je vhodná na nachlazení , která vznikla na podkladě chladu a větru.  Vlastností cibule je také rozhýbávat Qi a krev a tím zabraňuje zahušťování krve, což chrání před vznikem trombů. Lyzozym přírodní antibiotikum obsažené v cibuli, působí preventivně proti chřipkovým onemocněním. Množství minerálů napomáhá k pružnosti kůže a podporuje kostní aparát. Opatrnost v užívání cibule je na místě pokud člověk trpí zánětem očí či ekzémy, protože je trochu dráždivá.
"Malý Ženšen" u nás známý jako MRKEV je pro své účinky velice vhodná pro léčbu plodnosti, dýchacích cest a posílení zraku. Pro svůj vstup a účinek v dráze sleziny a plic je úžasná na zažívací potíže a průjmy. Pro vysoký obsah Karotenu vit. C a B je vhodná i pro starší lidi, jednak protože chrání cévy, ale zpomaluje účinky stárnutí. Ženy by měly baštit mrkev pro její ochranné účinky proti vzniku myomů. Je nutné zeleninu upravit smažením, vařením či dušením, aby se využilo celé spektrum, co zelenina nabízí. Pozor, mrkev by se neměla konzumovat společně s alkoholem, protože to může způsobit onemocnění jater.
Jenom připomínám vitamíny rozpustné v tucích ADEK, dobře si to zapamatujete, když si před ta písmena přidáte Z. :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat