sobota 31. ledna 2015

Losos se zeleninou chop suey

Losos, rýže a zeleninová směs Chop Suey. Jídlo, které osloví jako oběd i jako lehká teplá večeře. 

Losos se zeleninou Chop Suey

Porce: 2-3 porce

Doba přípravy: cca 45 minut

Ingredience:

  • 100-150g lososa
  • 1x mrkev
  • 1x velká cibule
  • 2x větší paprika (pro barvu žlutá a zelená)
  • 1/2x pórku
  • 1x vrchovatá polévková lžíce hrašky
  • 2x lžička koření chop suey
  • 3x polévková lžíce omáčky tamari
  • 2x polévková lžíce ume octa
  • 1x citrón
  • trocha řepkového oleje
  • špetka soli
  • rýže

Příprava

Lososa s kůží rozdělíme na 2-3 díly, silně pokapeme citrónem a lehce posolíme z obou stran. Uložíme odpočívat do lednice.
Papriky a cibuly a pórek nakrájíme na větší kusy (cca 1,5 cm). Mrkev buď na hrubo nastrouhejte na kolečka. Na pánev nakapejte trochu oleje a nechte rozpálit. Mezitím přípravíme vařit rýži (rýžovar nebo klasicky), každopádně rýži nesolíme (pozn. pokud použijete kvalitní rýži oceníte jeji chuť, nepokřivenou solením).
Na pánev nasypte zeleninu a na větším ohni z prudka restujte a míchejte, než zelenina nezesklovatí. Poté přidáme ume ocet, tamari a dvě vrchovaté lžičky chop suey koření a ještě chvíli mícháme na pánvi již na mírnějším ohni. Do cca deci studené vody rozmícháme hrašku a vlijeme na pánev. Pořádně zamícháme a ještě tak 4 minuty necháme na ohni.

Rozpálíme mensí pánev s pár kapkami oleje, vložíme plátky lososa kůží dolu a na prudkém ohni smažíme asi 2min. Poté dílky lososa otočíme a rovněž na dvě minuty. V závěrečné fázi otočíme dílky kůží dolu, ztlumíme oheň. Kůrka se cca po 4 minutách dopeče ale maso není uvnitř vysušené (pozn. vizuální kontrola je nejlepší pomocník ;) )

Podáváme s rýží. Pokud máte po ruce krémové balzamico můžete pro "efekt" přelít lososa několika tahy krémového balsamica. :)





Žádné komentáře:

Okomentovat