neděle 4. ledna 2015

Salát z fazolek "Adzuki"

Máte chuť na salát? Zkuste třeba fazolky Adzuki

Salát z fazolek "Adzuki"

Porce: 3-4 polévkových porcí

Doba přípravy: cca 45 minut

Ingredience:

  • 2x pol.lžíce olivového oleje
  •  šťáva z půlky limetky/citronu  
  • 1 pol.lžíce rajčatového protlaku
  • 1x větší paprika červená
  • 1/2x lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 hrneček fazolek Adzuki
  • 1/2 hrnečku semene lotosu (dá se koupit ve Větnamských obchůdkách)
  • svazek petrželky
  • 6 ks cherry rajčátek (já použila žlutá pro barvu)

Příprava

Dáme si vařit fazolky a semena lotosu do osolené vody cca 45 minut na mírném stupni. Mezitím si do misky dáme olivový olej společně s limetkovou šťávou, protlakem a pořádně promícháme, aby se ingredience spojily. Osolíme, dle potřeby přidáme cukr. Nakrájíme červenou papriku na kostičky a rajčátka na půlměsíčky. Přidáme nasekanou petrželku a vše smícháme. 
Po změknutí fazolek a semen lotosu, slijeme vodu a vychladlé přimícháme do salátu. 
Dobrou chuť

Pod lupou Čínské medicíny

Povaha fazolek Adzuki je neutrální, ale mají vlastnost ovlivňovat dráhu srdce a tenkého střeva. Proto pročišťují horkost v tlustém střevě a léčí edémy (otoky), tím napomáhají odstraňovat těžkost v nohách a stahují vodu prostřednictvím močení. Jsou také výborné na hemeroidy.


Semeno lotosu, čínsky řečeno Lian Zhi. U nás se skoro nepoužívá, ale výborně se hodí pro posílení zažívacího traktu a ledvin, protože jeho účinky vstupují do dráhy srdce, ledvin a sleziny. Léčí ztrátu chuti k jídlu a chronický průjem. Tím, že působí na srdce, tak zklidňuje mysl. Dalo by se říci, že je to něco jako lehké antidepresivum. Takže, kdo špatně spí, ať semeno lotosu jí:-) Dále napomáhá ledvinám uchovávat životní esenci a oboupohlavně prospívá genitáliím.
Je docela obtížné ho sehnat, ovšem "klucí Větnamcí" mají fakticky vše, protože na první dobrou jsem ho sehnala v malém krámečku v Plzni.







Žádné komentáře:

Okomentovat