Salát z fazolek "Adzuki"
Porce: 3-4 polévkových porcí
Doba přípravy: cca 45 minut
Ingredience:
- 2x pol.lžíce olivového oleje
- šťáva z půlky limetky/citronu
- 1 pol.lžíce rajčatového protlaku
- 1x větší paprika červená
- 1/2x lžičky soli
- 1 lžička cukru
- 1 hrneček fazolek Adzuki
- 1/2 hrnečku semene lotosu (dá se koupit ve Větnamských obchůdkách)
- svazek petrželky
- 6 ks cherry rajčátek (já použila žlutá pro barvu)
Příprava
Dáme si vařit fazolky a semena lotosu do osolené vody cca 45 minut na mírném stupni. Mezitím si do misky dáme olivový olej společně s limetkovou šťávou, protlakem a pořádně promícháme, aby se ingredience spojily. Osolíme, dle potřeby přidáme cukr. Nakrájíme červenou papriku na kostičky a rajčátka na půlměsíčky. Přidáme nasekanou petrželku a vše smícháme.
Po změknutí fazolek a semen lotosu, slijeme vodu a vychladlé přimícháme do salátu.
Dobrou chuť
Pod lupou Čínské medicíny
Povaha fazolek Adzuki je neutrální, ale mají vlastnost ovlivňovat dráhu srdce a tenkého střeva. Proto pročišťují horkost v tlustém střevě a léčí edémy (otoky), tím napomáhají odstraňovat těžkost v nohách a stahují vodu prostřednictvím močení. Jsou také výborné na hemeroidy.
Semeno lotosu, čínsky řečeno Lian Zhi. U nás se skoro nepoužívá, ale výborně se hodí pro posílení zažívacího traktu a ledvin, protože jeho účinky vstupují do dráhy srdce, ledvin a sleziny. Léčí ztrátu chuti k jídlu a chronický průjem. Tím, že působí na srdce, tak zklidňuje mysl. Dalo by se říci, že je to něco jako lehké antidepresivum. Takže, kdo špatně spí, ať semeno lotosu jí:-) Dále napomáhá ledvinám uchovávat životní esenci a oboupohlavně prospívá genitáliím.
Je docela obtížné ho sehnat, ovšem "klucí Větnamcí" mají fakticky vše, protože na první dobrou jsem ho sehnala v malém krámečku v Plzni.
Žádné komentáře:
Okomentovat