středa 24. prosince 2014

Rybí 'Hokaido' polévka

Rybí polévka z dýně hokaido? Ano! Moderní polévka ne jen na Vánoční svátky. Pokud vynecháme rybu tak máme vegetariánskou verzi (pak ale vynechme slovo rybí ;) ) ... Takže jdeme na ní ...

Rybí 'Hokaido' polévka

Porce: 5-6 polévkových porcí

Doba přípravy: cca 45 minut

Ingredience:

  • 1x středně velká dýně hokaido
  • 1x mrkev
  • 4x oloupaný stroužek česneku
  • 1x větší paprika (kápie)
  • 1/2x lžičky soli
  • 5x polévková lžíce omáčky tamari (lze i vynechat pokud nemáte, ale pak je třeba více soli)
  • 2x šalotka
  • trocha olivového oleje
  • 1x brambor
  • 2x rybí hlava nebo kus kapřího hřbetu (ve vegetariánské verzi vynecháme).

Příprava

Dýni rozřízneme na půl, vydlabeme, okrojíme stopku a "bubáka" (oschlý zbytek květu). I s kúrou rozkrájíme na menší kusy. Vložíme do zapékací mísy. Oloupeme šalotku, česnek, mrkev, rozkrojíme na menší částí a přidáme do zapékací mísy. Rozkrojenou a semen zbavenou papriku rovněž vložíme do zapékací mísy. Zeleninu zakapeme olivovým olejem (z lehka). Mísu vložíme do trouby rozpálené na 220°C a pečeme cca 20 minut.

Mezitím vložíme rybu a oloupanou bramboru do 1.5 litru vody, přidáme sůl a přivedeme k varu. Vaříme než brambora změkne. Potom očistíme rybí hlavy (nebo hřbet) od kostí a maso dáme zpět do polévky.

Po dvaceti minutách vyjmeme zeleninu z trouby, vložíme do vývaru (papriku netřeba loupat!!) a  důkladně rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme tamari a ještě 15 minut povaříme na mírném ohni. Výsledná polévka je krémového charakteru.


Servírování můžeme zpestřit na kostičky nakrájenou a do křupava opraženou houskou.







Žádné komentáře:

Okomentovat