Také vás unavují stereotypní nedělní obědy? Čas od času si dát kachnu, guláš, svíčkovou ... nemám s tím problém. Ale stravovat se "zdravě" na české kuchyni lze prostě obtížně. Takže co takle trochu alternativy pro neděli?
Tofu s batáty a rýží
Doba přípravy: 1-1.5h
Porce: 2 osoby
Ingredience
- kostka uzeného tofu
- 1x kápie,
- 1x větší cibule,
- 1 bonduel barbecue fazolky (nebo zkrátka fazolky a vlastní barbecue směs),
- 2x polevková lžíce koření fajitas (od Antonína)
- 1x polévková lžíce sušeného koriandru
- 1x čajová lžička římského kmínu.
- 2x polévková lžíce ume octa
- 1x batát
- rýže - jasmínová, thajská atp.
Příprava
Začneme přípravou batátů. Batát není v čechách zcela běžná příloha a přitom je jeho příprava tak jednoduchá. Batát omyjeme a rozkrojíme podél na půl. Pokapeme olejem. A vložíme do trouby, rozpálené na 200°C. Pečeme dokud se slupka nezačne jakoby sama oddělovat. V té chvíli je i zhora křupavá kůrka. Efektivním testem propečení je píchnutí špejlí - upečený batát bude měkký a špejle půjde velmi snadno.
Druhou polovinu přílohy tvoří rýže. Já ji připravuji v rýžovaru, takže zkrátka dám odměrku rýže, dvě odměrky vody zapnu a cca za půl hodiny je rýže hotová (!nesolíme, nechceme přeci zabít chuť dobré asijské rýže!).
Než se batát upeče připravíme směs. Tofu nakrájíme na kostičky 0.5-1cm. Nasypeme na pánev zalijeme ume octem a opečeme do zlatova. Ume ocet je sám o sobě slaný, takže není třeba v tuto chvíi více dosolovat. Mezitím ve hmoždíři rozdrtíme koriandr a římský kmín a 1/3 směsi koření posypeme tofu a ještě chvilku necháme na pánvi.
Mezitím co se peče tofu, nakrájíme kápii na 0.5-1cm kostičky. Cibuli rovněž nakrájíme na obdobnou velikost. Na pánev nalijeme trochu oleje a rozpálíme. Papriku i cibuly nahrneme z prkýnka přímo na rozpálenou pánev a z prudka restujeme. Cibule zesklovaní a to je ten správný čas nasypat zbytek koření - rozdrcené směsi a fajitas. Zeleninu s kořením na prudčím ohni chvíli mícháme, přidáme orestované kostičky tofu. A obsah barbecue fazolek (pozn.: jsem si vědom, že barbecue fazolky jsou konzerva, polotovar a třeba Zdenda Polraichů by mně za to nepochválil, ale zrovna ty bonduel mi chutnají, takže prostě proč ne! :)). Asi 5minut mícháme celou směs na mírnějším ohni.
Servírujeme 1/2batátu, hrstku rýže (lzd dozdobit bazalkou) a tofu směs. :)
Žádné komentáře:
Okomentovat