neděle 19. října 2014

Tofu s batáty a rýží

Také vás unavují stereotypní nedělní obědy? Čas od času si dát kachnu, guláš, svíčkovou ... nemám s tím problém. Ale stravovat se "zdravě" na české kuchyni lze prostě obtížně. Takže co takle trochu alternativy pro neděli?

Tofu s batáty a rýží

Doba přípravy: 1-1.5h

Porce: 2 osoby

Ingredience

  • kostka uzeného tofu
  • 1x kápie, 
  • 1x větší cibule, 
  • 1 bonduel barbecue fazolky (nebo zkrátka fazolky a vlastní barbecue směs), 
  • 2x polevková lžíce koření fajitas (od Antonína)
  • 1x polévková lžíce sušeného koriandru
  • 1x čajová lžička římského kmínu.
  • 2x polévková lžíce ume octa
  • 1x batát
  • rýže  - jasmínová, thajská atp.

Příprava

Začneme přípravou batátů. Batát není v čechách zcela běžná příloha a přitom je jeho příprava tak jednoduchá.  Batát omyjeme a rozkrojíme podél na půl. Pokapeme olejem. A vložíme do trouby, rozpálené na 200°C. Pečeme dokud se slupka nezačne jakoby sama oddělovat. V té chvíli je i zhora křupavá kůrka. Efektivním testem propečení je píchnutí špejlí - upečený batát bude měkký a špejle půjde velmi snadno.

Druhou polovinu přílohy tvoří rýže. Já ji připravuji v rýžovaru, takže zkrátka dám odměrku rýže, dvě odměrky vody zapnu a cca za půl hodiny je rýže hotová (!nesolíme, nechceme přeci zabít chuť dobré asijské rýže!).


Než se batát upeče připravíme směs. Tofu nakrájíme na kostičky 0.5-1cm. Nasypeme na pánev zalijeme ume octem a opečeme do zlatova. Ume ocet je sám o sobě slaný, takže není třeba v tuto chvíi více dosolovat. Mezitím ve hmoždíři rozdrtíme koriandr a římský kmín a 1/3 směsi koření posypeme tofu a ještě chvilku necháme na pánvi.

Mezitím co se peče tofu, nakrájíme kápii na 0.5-1cm kostičky. Cibuli rovněž nakrájíme na obdobnou velikost. Na pánev nalijeme trochu oleje a rozpálíme. Papriku i cibuly nahrneme z prkýnka přímo na rozpálenou pánev a z prudka restujeme. Cibule zesklovaní a to je ten správný čas nasypat zbytek koření - rozdrcené směsi a fajitas. Zeleninu s kořením na prudčím ohni chvíli mícháme, přidáme orestované kostičky tofu. A obsah barbecue fazolek (pozn.: jsem si vědom, že barbecue fazolky jsou konzerva, polotovar a třeba Zdenda Polraichů by mně za to nepochválil, ale zrovna ty bonduel mi chutnají, takže prostě proč ne! :)). Asi 5minut mícháme celou směs na mírnějším ohni. 
Servírujeme 1/2batátu, hrstku rýže (lzd dozdobit bazalkou) a tofu směs. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat